ÇUMRAMIZA BİR DEV YATIRIM DAHA
Perşembe, 26 Kasım 2015
ÇUMRAMIZA BİR DEV YATIRIM DAHA

Çumra’da yapılacak enerji yatırımının protokolü, Çumra Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Metin KURAL'ında katılımıyla düzenlenen törenle imzalandı.

Belediye Düğün Salonunda geçekleşen imza törene Çumra Kaymakamı Uğur Kalkar, Belediye Başkanı Dr. Mehmet Oğuz, İlçe Ticaret Odası Başkanı Metin Kural, Türkiye Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya ile yatırımı yapacak Alternatif Power Genel Müdürü M. Cevat Evliyaoğlu katıldı. İmza töreninde konuşan Çumra Belediye Başkanı Dr. Mehmet Oğuz, hayvansal atıklardan üretilecek biyogaz'ın elektrik enerjisine dönüştürüleceğini söyledi. Başkan Oğuz, "İçeriçumra Mahallemizde çöplük alanı olarak kullanılan yerde, çevreye zarar veren çöplüğün, yine mahalle aralarındaki hayvansal atıkların tamamında biyogaz üretimi yapıp, biyogazı da elektriğe dönüştüren bir tesis kurulumu var. Buradaki en önemli şey bir çöplüğün istihdama katkı sağlayan bir alana dönüşmesidir. Bu tesiste 60 kişi çalışacak ve saatte 6 MW’lık bir üretim olacak. Buda Çumra’nın kullandığı elektriğin yüzde 15’i demektir. Tesis 200 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Tüm mahallelerdeki atıklar ücret karşılığı toplanacak. Tesiste günde 72 bin metreküp biyogaz, 200 bin ton sıvı gübre, 30 ton da organik katı gübre üretimi yapılacak. Bu yatırımın ilçemiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Çumra Kaymakamı Uğur Kalkar ise yaptığı konuşmasında, tarım ve hayvancılığın ağırlıklı olduğu ilçede çevrenin korunması, hayvansal atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde değerlendirilecek olmasının önemli olduğunu söyledi. Alternatif Power Genel Müdürü M. Cevat Evliyaoğlu’da yaptığı konuşmada, "Şirketimiz yenilebilir enerji alanında çok ciddi projelere imza atmıştır. Buraya kuracağımız tesiste yılda 230 bin ton tavuk ve büyük baş gübresi bertarafı yapılacak ve saate 6 MW elektrik üretilecek. Yapılacak bu işlemler sayesinde sudan tutunda her şey temizlenmiş olacak" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından İçeriçumra Mahallesi’ndeki çöplük alanına yapılacak, tavuk, büyükbaş hayvan ve organik atıklardan 6 MW elektrik üretecek tesisin protokolü Çumra Belediyesi ile firma yetkilileri arasında imzalandı.